bättre gå på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja

Det var fyra plusgrader och vattendropparna på bilen var inte frusna. Marken var fuktig. Jag körde på som vanligt, men var ute i god tid för en gångs skull. Ute på länsvägen körde jag tre hundra meter och fick sedan syn på en bil som låg på taket i ett vattenfyllt dike. Jag började bromsa men bilen bara gled... Så småningom fick jag stopp på bilen och kunde vända. Jag stannade vid sidan och satte på varningsblinkersen. Då såg jag någon komma ur bilen som låg i diket. Han hade två hundar i koppel med sig. Jag steg ur bilen och höll på att drutta på ändan. Vägbanan var hal som...eh, is. Den var av is. Det var mycket svårt att gå på. Jag frågade hur han mådde men han sa att allt var ok med honom men han var bekymrad över bilen och att hans plånbok och telefon var kvar i den. Han såg dock lite skärrad ut och jag sloig numret till larmcentralen. Sex signaler gick fram innan någon svarade. Jag sa vad det gällde och han frågade på norrländsk dialekt var jag befann mig. "Söder om Hässleholm, vid finjasjön på väg hundra sjutton."  Han hummade nåt och frtågade om personskador. "E-scjuttån, sa du? Jag hittar den inte, varsch ä dänn?"." Nej, väg etthoundraschutton. Länsväg. Den går från markaryd ut till tjugotrean." Det tog sex minuter och 38 sek för oss att lokalisera var jag befann mej. Bara för honom att förstå att jag befann mig i Skåne tog ett par minuter. Jag vtycker inte det är riktigt ok, faktiskt. Mannen hade nu kravlat sig ner i den halvt vattenfyllda bilen igen och börjat leta efter sina prylar. Det började lukta bensin. Jag sa åt honom att komma upp därifrån men det ville han inte. Räddningstjänsten kom efter en stund och då körde jag igen. Och kom ändå försent fast jag varit ute i god tid. 
/d. 

skulle läst sjuksköterska i stället

När man är frisk önskar man tusen saker, när man är sjuk bara en enda.
Igår var jag på en föreläsning som handlade om antidepressiva läkemedel , psykisk ohälsa och sexualitet. Läkemedel (och sjukdom) påverkar ofta både lust och förmåga vilket inte många känner till. Det är dessutom oftast ingen som pratar, informerar eller frågar om det heller. Inom vården är det bara i sin linda att ta upp sexualitet i mötet med patienten och det kommer förmodligen behövas åtskilliga generationer läkare och sjukvårdspersonal innan det blir lika naturligt att fråga om sexet som det är att fråga om smärta eller illamående. Sexualiteten är en bit av vårt hälsopussel, där varje bit är viktig för att få en bra helhet. 

Det nya året har börjat bra. 

Medvind
Jag älskar vår golvvärme. Det är verkligen skönt att komma upp på morgonen och känna att golvet är varmt.
Det går bra att springa, det känns lätt och fint i kroppen.

Motvind
Jag gillar inte att golvet är av klinkers. Det blir så fasligt mycket glassplitter när man tappar ett glas i golvet.
Jag saknar en kamin och en bastu nu på vintern.

Vindstilla
Idag blir det allt annat än vindstilla här i skåneland, egon är på väg. Så nu ska ja ut och surra fas presenningen över hammocken och gå en promenad med hundarna innan han drar in.

Varför heter det kliniker på golvet och kakel på väggen?

Funderande d.

RSS 2.0