Som en flodhäst

Hur går det till när bilen är varmare inuti än vad det är varmt ute? Egentligen. Det borde inte kunna bli varmare någonstans som är igenstängt än vad det är ute. Eller hur? 

Gick hem tidigt igår efter ett riktigt bryt på jobbet. Skyddsombudet och chefen kom som skållade råttor när kollegan slog på stora trumman. Kollegan är fin. Hon vet precis. Så nu har jag fått delegera bort vissa uppgifter och ska till måndag fundera på vad jag behöver för att överleva till semestern. Jag ska börja hos min previatant igen. Samtal är bra för att förstå vad som händer. Jag behöver förstå vad jag är ansvarig för själv i mitt mående och vad som kommer utifrån. Jag är konstant stressad glömsk och tankspridd och kan inte komma ur det. Det går att hantera att Jobbet kan va tufft Och påfrestande om man har det tryggt och stabilt hemma i privatlivet och vice versa. Men båda sakerna orkar man oftast inte mecka med samtidigt. Förmodligen har det varit båda anledningarna under längre tid. Det har varit ganska stormigt ett tag och speciellt sista veckan. Att göra det som är bra är inte alltid det som känns rätt.
I förrgårskväll när jag kom in i sovrummet vid halv elva och skulle lägga mej märkte jag direkt att nåt kändes knas. Jag kollade mej omkring men allt såg ut som vanligt. Det va lite skumt så jag gick runt sängen och tände lampan. Skulle just dra för gardinerna för fönstret. Då ser jag i ögonvrån  vad som är fel. Jättefel. Den sitter på gardinen. Och den är stor som en flodhäst. Jag vet inte hur jag kom runt sängen igen men jag backar mot dörren och bekräftar en gång till vad jag ser. Den sitter på gardinen och den är verkligen i storlek med en flodhäst. Stresspåslaget kommer på en microsekund. Pulsen går upp i sjuhundrafemtiotretton, svetten kryper fram och det brusar i huvet. Varenda muskel spänns. Tändstickor och tändvätska är allt jag kan tänka på. Hur skulle man annars lösa det? Hunden ligger i sängen. Det skulle ju va trist om han också brann upp. Stänga dörren och tejpa för? Då kan jag aldrig mer gå in där. Jag måste ju veta att den kommer ut. Jag går ut i köket och hämtar flugsmällan. Det enda vapen jag kommer på. Jag ser från köket att nåt rör sej inne på grannens upplysta toalett. Kan man..? Skulle han..? Jag tar risken att han tycker jag är den fånigaste grannen i hela världen. Men jag svävar ju i livsfara, det måste han ju förstå? Messar: Är du vaken? Svar direkt: ja Frågar: Är du rädd för spindlar? Svar: Jag kommer. Det tar 2.5 sekund så är han här och har räddat livet på mej och hunden. Jag ber tusen gånger om ursäkt att jag jagade hit honom men han är helt cool och säger: det är väl sånt här man har varandra till? Gonatt och sov gott. Han är en sån hjälte. I går efter min fredagsfys drack vi en öl tillsammans i solen. Han är bra och känns trygg att ha som granne. Och han är inte rädd för flodhäststora spindlar. 
I går sprang jag 4 km. Det känndes lätt och bra fast det var väldigt varmt och motvind på rakan som är 1500 m och känns som en evighet. Och tiden va bra. Jag satsar på milen under timmen. I morgon blir det en lite längre runda. Ska hitta nån som är uppåt 7 km tänkte jag. 







Vaktis

Vissa dagar bara flyter på. Idag är en sån dag. Vaktis har kollat på fläkten och rengjort den. Han hade dessutom en duschslangshållare i sin bil som jag fick. Lycka i vardagen. Jag cyklade tillbaka med den jag köpt och fick de sjuttio slantarna tillbaka. Vet ni hur irriterande det är att duscha utan hållare? Det är en sån där grej som man inte förstår värdet av förrän den är borta. 
När jag kom hem idag så sprang jag en runda. Första 1,5 km var blixten med, så jag gick nog halva. Han vill väldigt gärna följa med ut men orkar inte hålla i lika länge längre. Men sen bara flöt det på. Bästa tiden på länge faktiskt! Trots att jag gick mycket i början. Det funkar kanske att satsa på milen under timmen. Jag ska prova.

Jag saknar den lille krabaten. Jag kan fortfarande känna hur han ligger i mitt knäveck och sover. 






Midsommar

Såja. Då har det vänt igen. Strax sitter vi i november när det är mörkt dygnet runt och undrar vad som hände. Regnet smattrar och det blåser på tvären.
Jo, sådär pessimistisk får man va ibland när livet känns bajs. Nu är det sommar, varmt och ljust och man ska va så jefla glad och tacksam över allt. Jomentjena. En saga har alltid ett slut men det blir inte alltid ett lyckligt slut. Men det finns ingen människa som ska behöva stå ut med förnedringen att bli anklagad för lögner. Speciellt inte från en  person man håller av, tycker om och litar på. Då får faktiskt sagan ha ett mindre lyckat slut. 
Medvind:
Hela min rabatt är rensad från ogräs.
Det verkar bli mycket hallon i år.
Det finns ganska gott om nunnekloster i Skåne.
Jag har fina vänner.
Jag har ett jobb.
Motvind:
Pengar. Alltid pengar. Midsommar blev dessutom dubbelt så dyrt som var planerat.
Jag har fått in bananflugor i köket. Det suger verkligen. Har ändå varit väldigt noga med att inte ha nåt framme som de gillar och tagit ut soporna varje dag.
Min duschslangshållare är paj. Och den nya jag köpte passade såklart inte.
Det är alldeles för länge till semestern.
Vindstilla:
Jag fick inte lägenheten jag var erbjuden. Så jag blir väl här ett tag till. Det är förbaskat dyrt, men jag trivs så det gör ingenting just nu. En av mina bästa grannar ska flytta och det kommer bli tråkigt. 
Funderar på att hitta någon på området som kan ta ut hunden så jag slipper cykla hem varje lunch. Men vem kan man lita på? Inte nån i hela världen verkar det som. 
Idag fyller min lille store pojk 25 år. Konstigt att han blivit så gammal. Själv har jag inte åldrats en dag sen han föddes. 



biltvätt för 99 kr

Vet du hur det är möjligt att tvätta bilen för 99 spänn? Inte? Har du aldrig funderat på det? Svartjobb? Nä, det behöver det inte va. Det räcker att arbetsgivaren har statligt anställningsstöd för de anställda. Ungefär 80% av lönen står staten för. I två år. Så det är lite omsättning i personalen men när stödet är slut efter två år anställs en ny medarbetare med stöd. Någon som varit arbetslös ett tag. 
Samma sak med en pizza. Varför tror ni den bara kostar 80 kr? Jo för staten betalar lönen för de anställda. And so on... 
Idag diskuterade jag detta med en arbetsgivare som påstår att det inte går att betala full lön för anställda för att skatterna är för höga...jag fick bita mig i tungan. Han har inte tänkt på varför skatten är så hög? Kanske för att staten betalar lönen för hans anställda?? Han ville inte heller ha kvinnor i verkstan. Då gick det inte att bita ihop längre. Jag frågade om hans personal använde sina kön när de utförde bilvårdsarbetet. Jag är ingen bra representant för arbetsförmedlingen. 



#sverigestannar

Är nog bland det fånigaste jag sett. Media verkar tro att hela Sveriges befolkning tycker att fotboll är spännande. Sveriges match idag intresserar ungefär lika mycket som att korna bajsar ute i hagen. Det är jätteroligt om det går bra. Men att snacka om att Sverige stannar? Nä. Det gör det inte. Undersköterskor fortsätter ta hand om sina vårdtagare. Busschaufförer fortsätter att köra linjetrafiken för att hålla tidtabell. Brandkåren rycker fortfarande ut på larm. En arbetsförmedlare tar fortfarande sitt möte som är bokat kl. 14. 
Medvind: Jag sprang i går. Det var himla varmt och skönt. Jag skrotade runt i min bostad och i min lilla trädgård och fick småsaker på attgöralistan gjorda. Planterade om några blommor. Skurade sopskåpet. Åt en påse godis. Tvättade lite. La ut kläder till försäljning. Gick med hunden. Åt sen middag med barnen. Slöade i soffan. Planerade lite inför roadtrippen till semestern. Chattade med några vänner. Ni vet, sånt man kallar för ingenting men som är så otroligt viktigt för välbefinnandet. Återhämtning. 
Motvind: Kollegorna börjar gå på semester vilket innebär merjobb för oss som är kvar. Jag behöver inte det. Denna veckan har bara fyra arbetsdagar. Jag behöver fem, minst. 
Vindstilla: Jag var vid stenshuvud förra veckan. Där är så fint. Av någon anledning gillar jag den platsen och omgivningarna. Årets skönaste bad blev det. Kanske decenniets. Vågorna var precis så stora att de gick att dyka i. En känsla jag kommer att framkalla många gånger. En bild därifrån ska upp på min måbrafotovägg.